zondag 3 juli 2011

Leerarrangement 7 vrije keuze Living

Als Fieldtrip tijdens het vrije keuze leerarrangement Living, ben ik naar het SM’S in Den Bosch geweest, hier waren exposities van Scholten & Baijings en en Voth. Vooral de tentoonstelling van Scholten & Baijings, Blush, paste goed bij de sector Living. Het was voor mij de eerste keer dat ik naar het SM’S ging, raar eigenlijk, want ik woon zelf in Den Bosch en kom er elke dag met de trein langs. Ik had dan ook hoge verwachtingen van het museum.
Het museum was erg cool vormgegeven, een inspirerend interieur en een gezellig restaurant. Dit was een goed begin, maar de expositie vond ik een beetje tegenvallen.  Als eerste zag ik een ingerichte slaapkamer, daarna een stellage met spullen uit de slaapkamer. Mooi, maar we waren er zo doorheen. Ik had gehoopt op een meer uitgebreide expositie. Samen met de andere expositie stonden we binnen 30 minuten weer buiten.



Leerarrangement 6 Human Movement

Conceptbeschrijving I like to move it, improve it

Het concept ’30 minuten bewegen’ wordt versterkt met een online magazine met de titel; ‘I like to move it, improve it’. In dit online magazine is van alles te vinden wat met sport en beweging te maken heeft en wat de mentaliteitsgroep (de conformisten) aan het bewegen zet. In het magazine is onder andere het volgende te vinden:
-          Sportprikker, een datumprikker waarbij leden van een gezin of familie een datum doorgeven waarop zij mogelijkheid zien om te sporten/bewegen. Wanneer alle gezins/familieleden een datum hebben doorgegeven, is het de bedoeling dat er met z’n allen bewogen wordt. Dit zorgt niet alleen voor het behalen van de 30 minuten bewegen per dag norm, maar is ook nog eens gezellig.
-          Pop-up sport, het principe van een pop-up store. Er worden per twitter locaties aangegeven waar die dag een sportevenement plaats vindt, dit kan dus ook in de buurt zijn. Zo kan er een spontaan voetbaltoernooi ontstaan in de wijk.
-          Promotiefilmpjes, om het 30 minuten bewegen concept weer meer onder de aandacht van jongeren, (en dan vooral conformisten) te brengen, zal er een promotiefilmpje in het online magazine te zien zijn. In dit filmpje vertellen bekende conformisten op een leuke, aantrekkelijke manier hoe makkelijk het is om 30 minuten per dag te bewegen. De boodschap wordt niet gebracht met een opgeheven vingertje, maar juist met humor en inspiratie.
-          Bezoekers van de site kunnen elkaar inspireren door hun filmpjes te uploaden waarin zij bewegen. Ze kunnen op elkaars filmpjes reageren en hun activiteiten op de site koppelen aan facebook.
-          In het online magazine zijn de nieuwste technologieën op het gebied van sport en beweging te vinden. Ook de nieuwste sporttrends, sportkleding en sporten uit andere landen zijn in het online magazine te vinden. Ook zal het online magazine drie keer per jaar fysiek uitgebracht worden.
-          Forum, hier kan worden gediscussieerd en geklets over sport en beweging maar ook over andere dingen, zoals school, vrije tijd, kleding en geloof.

Omdat conformisten al vaak en lang achter de computer zitten, is de stap klein om dit online magazine te lezen. Doordat het magazine zich speciaal op conformisten richt, zal het ze aanspreken en motiveren. Er wordt op een speelse, vrijblijvende manier over bewegen geïnformeerd.
Omdat de GGD wil dat de communicatie tussen de mentaliteitsgroep en de GGD wat moeizaam verloopt, zal een online magazine een ideale manier zijn om de mentaliteitsgroep wél te bereiken. Conformisten houden niet van extreme veranderingen en daarom is een online magazine een uitkomst. Ze hoeven hier de deur niet voor uit en het lezen van het magazine haalt ze niet uit hun comfortzone.

Dit concept verbetert de kwaliteit van leven omdat het inspeelt op de drie kwalificatie niveaus waarnaar wordt gekeken bij de kwaliteit van leven; fysiek, mentaal en sociaal.
Achter de computer zitten, draagt niet bij aan een goede conditie maar plezier hebben achter de computer verbeterd wel degelijk de kwaliteit van leven, als er via het online magazine dan ook nog wordt aangezet tot beweging is dit een goede combinatie. Sporten en bewegen is groepsverband zorgt voor een sociale situatie, net zoals het chatten op het forum. Via het online magazine kunnen zelfs nieuwe vrienden gemaakt worden!

Als de bezoekers van het online magazine gemotiveerd en geïnspireerd raakt om te gaan bewegen, draagt dit bij aan een goede fysieke gezondheid, dit is erg belangrijk voor de kwaliteit van leven. Het magazine wil dit op een leuke manier uitdragen en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk bezoekers aan die 30 minuten per dag komen. Een fysieke gezondheid heeft invloed op mentale gezondheid, want wie voldoende beweegt zit vaak lekkerder in zijn vel. Wie lekker in zijn vel zit, is vaak op sociaal vlak ook gelukkiger, en zo is de cirkel rond. Zowel fysiek, mentaal als sociaal zijn ontzettend belangrijk om de kwaliteit van leven te verbeteren. Het online magazine speelt op alle drie de kwalificaties in, en hierdoor wordt de kwaliteit van leven verbeterd.
Met dit concept wordt niks verboden, er wordt geen vingertje geheven, er wordt juist ingespeeld op wat conformisten aanspreekt.

De haalbaarheid van dit concept is groot. De opstartkosten voor een online magazine zijn hoog, maar stagneren naar verloop van tijd. Er komen geen nieuwe kosten bij. Om het online magazine up to date te houden, kunnen studenten van de studie International Lifestyle Studies dit als opdracht doen voor de Lifestyle Factory. Omdat dit een jaarlijks terugkerend project is, scheelt dit enorm in de kosten.


Leerarrangement 5 Food

De opdrachtgever voor het leerarrangement food, was boerderij Den Elshorst. Het bezoek aan de boerderij zal me altijd bijblijven, we kregen daar namelijk de kans op te knuffelen met biggetjes…van een dag oud! Dit was een ware belevenis!
Hoewel dit blok niet mijn favoriete blok was, heeft het toch veel invloed op mij gehad. Ik ben aan het denken gezet over de manier waarop wij met ons voedsel omgaan, en hoe klakkeloos we kiloknallers inslaan. Door het bezoek aan de boerderij, ben ik me bewuster geworden van wat ik eet. Ik koop nu biologisch vlees en probeer maximaal drie dagen per week vlees te eten, ik ben nu een flexitarier.

 



Leerarrangement 4 Living

We zijn ondertussen al weer halverwege het jaar en het blok waar ik het meest zin in had, is begonnen; living. Ik heb altijd iets met wonen en interieur gehad en ben geïnteresseerd in de nieuwste woontrends. Het doorbladeren van een woonmagazine werkt voor mij erg inspirerend en ontspannend.
Ik had me dan ook verheugd op de opdracht van dit leerarrangement. Na afloop bleek dit voor mij het project waar ik het trotst op ben.
Ik heb samen met mijn projectgroep een concept ontwikkeld voor de expositieruimte binnen de school. Dit concept is ‘youzed’ en is uiteindelijk in de top 4 van beste concepten geëindigd. Omdat ik dit concept grotendeels bedacht heb, voelt dit voor mij als een soort bevestiging dat ik het goed heb gedaan. Doordat dit zo’n geslaagd project was, ben ik nu nog meer geïnteresseerd in living en hoop ik later ‘iets’ hiermee te kunnen doen. Ik realiseerde me dat dit eigenlijk altijd een droom van me is geweest.

Wat het concept ‘youzed’ inhoudt, kan je hieronder lezen.

Youzed, dat is de naam van ons concept. Waarom we voor deze naam hebben gekozen wordt naarmate het concept beschreven wordt, steeds iets duidelijker.

De waarden van ACI, ontmoeten, dynamiek en creativiteit hebben wij omgezet in een concept waarbij de trends op het gebied van living, duurzaamheid en jongeren in worden opgenomen. De groep jongeren is natuurlijk veel te algemeen, daarom hebben wij aan de hand van het Juliusmodel  twee groepen gekozen om ons hierop op te richten. Deze groepen zijn de intellectuelen en de levensgenieters. Uit onderzoek op de opleiding is gebleken dat het overgrote deel van de studenten zich in één van deze twee groepen bevindt. Daarom was het voor ons logisch om ons concept op deze groepen te richten.

Tijdens het Creative Paradise hebben we  verschillende mindmaps gemaakt en via de mindmaps hebben we verschillende ideeën gegenereerd. De gevonden trends hebben we omgezet in een concept voor de expositieruimte.
Een van deze trends is het ‘real life ontmoeten’. Een aantal jaar geleden was het de trend om zoveel mogelijk vrienden op hyves en facebook te hebben. Online vrienden werden belangrijker dan echte vrienden en vrije tijd werd veel op social networks doorgebracht. Momenteel zien we een totale verandering op dit gebied, online vrienden worden weer ingeruild voor echte vrienden. Jongeren zitten liever bij vrienden thuis dan dat ze achter hun laptop zitten. Vage vrienden worden verwijderd, ontvrienden werd een heuse trend.
 Het ‘in het echt’ ontmoeten is weer helemaal terug! En waar ontmoet je nu iemand het snelst dan op de straat?!
Deze gedachte was de eerste stap naar het concept ‘youzed’.

Een andere trend onder jongeren uit de categorie intellectuelen en levensgenieters is experimenteren. Deze jongeren willen graag van alles uitproberen, of het nu een nieuw drankje is of een nieuwe gadget. Met experimenteren in ons achterhoofd kwamen we uit op het woord ‘psychedelic’, ofwel de staat waarin je verkeerd nadat je drugs gebruikt hebt. Bij het woord psychedelic zagen we veel kleuren voor ons, en vage, aparte vormen.

De ideeën ‘reallife street’ en ‘psychedelic’ hebben we gecombineerd en zo is ‘youzed’ ontstaan. Youzed kan betekenen ‘gebruikt’. Dit gebruikte komt terug in de reallife street. Alle voorwerpen in de straat zijn namelijk hergebruikt. We maken onder andere gebruik van oude houten bankjes die in een park staan, prullenbakken, en automatische abri’s. (reclamezuilen waarin posters bevestigd kunnen worden die automatisch af wisselen.) Al deze producten worden gebruikt als expositiemethode. Als voorbeeld het houten bankje waarin een videoscherm gemonteerd kan worden. Op dit scherm wordt dan werk van de IEMES studenten getoond. Ook de automatische abri is een ideaal product om in te exposeren.
Youzed komt hierin perfect terug, Youzed kan namelijk gelezen worden als ‘used’, ofwel gebruikt. Alle materialen in de reallife street zijn gebruikt en daarom speelt het in op duurzaamheid. We kopen zo min mogelijk nieuwe producten en materialen.
Bij de reallife street maken we gebruik van rauwe, stoere materialen en kleuren. Denk hierbij aan zwart, grijs en wit. Als materiaal gebruiken we bijvoorbeeld ijzeren kettingen.

Een trend op het gebied van living is het dierenrijk. De natuur is altijd al een belangrijke bron van inspiratie geweest, maar elk jaar verschuift de focus op een bepaald onderdeel. In 2011 wordt dit het dierenrijk. Vooral de wilde dieren zullen dit jaar in de spotlights staan, bijvoorbeeld de leeuw, olifant en zebra. Wij gaan dit vertalen naar ons concept door de dieren op een creatieve manier terug te laten komen. Denk hierbij aan een zebrapad, wat letterlijk een pad van zebra’s wordt.

We combineren de reallife street met het experimenteren waar jongeren zo van houden. Het kleurgebruik loopt van grauw, grijs en stoer op naar kleurrijk en gewaagd. In het ‘psychedelic’ gedeelte van de straat maken we gebruik van ‘out of the box’ vormen, vormen en kleuren die niet alledaags zijn en waar je twee keer naar moet kijken voordat je ziet waarna je eigenlijk kijkt. Door het gebruik van projectieschermen, spelen we video’s af die het ‘mindfucken’ alleen nog maar verduidelijken. Hierbij kan je denken aan video’s waarbij verschillende kleuren door elkaar heen lopen in vreemde vormen.

We hebben als doel om de expositie regelmatig te wisselen om het dynamisch te houden. Elke twee maanden is ons streven. Maar natuurlijk is de manier van exposeren ook al erg dynamisch. Zo kan er van expositiemateriaal gewisseld worden in de abri, en de video’s die we afspelen zullen ook niet continu dezelfde zijn.

Ons concept speelt in op de kwaliteit van leven door het aspect ‘ontmoeten’. Zoals gezegd is het de trend om te ‘ontvrienden’ en om mensen meer in het ‘echte leven’ te ontmoeten. Het ontmoeten van (nieuwe) mensen kan zorgen voor ontspanning, een goed gesprek, interessante carrièrekansen, of nieuwe vriendschappen. Dit zijn allemaal zaken die de kwaliteit van leven verhogen. Hoe vaak loop je wel niet op straat, en zie je een interessant persoon lopen, maar loop je door omdat je denkt: ik ga toch geen vreemde aanspreken?!. Bij onze reallife street is het de bedoeling om juist in gesprek te raken met onbekenden. Tussen het exposeren door is er dus ook een ruimte gecreëerd om te loungen, en te ontmoeten.

Leerarrangement 3 Appearance

Leerarrangement Appeareance

Het derde leerarrangement ‘appearance’ stond in het teken van het organiseren van een mini evenement, ook wel de appearance experience genoemd. Op dit evenement kon je bij de stand van onze projectgroep je handtas laten analyseren. Er valt zoveel af te lezen aan de handtas van een vrouw, bijvoorbeeld of de vrouw een chaoot is, of juist erg opgeruimd. Heeft ze een baan, of vindt ze het leuk om drie keer per week op stap te gaan?
Dit evenement was erg geslaagd, maar vooraf had ik andere verwachtingen over appearance. Ik dacht dat het voornamelijk met mode te maken had. Omdat dat niet het geval was, ga ik alsnog in op de mode, door middel van overzicht van trends op het gebied van mode voor het seizoen zomer 2011.

.All bright
Louis Vuitton, Prada, Haider Ackermann Spring/Summer 2011
Kleur is dit seizoen een van de belangrijkste trends. Na een winter van overwegend camel, zwart en blauwtinten was er dit seizoen een ware coloursplash op de catwalk te zien. Fel rood, roze, geel en groen voerden de boventoon. Combineer deze trend gerust kleur op kleur.
Kleuren: Felrood, roze, blauw, groen, geel
Gezien op de catwalk bij: Sonia Rykiel, Marc Jacobs, Haider Ackermann, Louis Vuitton, Prada, Fendi, Max Mara, Jil Sander, Marni en vele anderen
2.Jungle Pastel


Chloe, Marc by Marc Jacobs en Valentino spring/summer 2011

Natuurlijke kleuren in zachte tonen. De camelkleuren van voorgaande seizoenen blijven komend voorjaar maar zijn zachter en neigen meer naar beige.  Ook licht bosgroen kwam in verschillende collecties terug.
Gezien op de catwalk bij: Chloe, Marc bij Marc Jacobs, Valentino
Kleuren: Zacht camel, beige, wit en olijfgroen
3.Veren tooi


Chanel, Zac Posen en Gucci spring/summer 2011

Veertjes waren er op de catwalk overal, bij Chanel, Dior, Zac Posen en Gucci. Sophisticated verwerkt langs de randen van jurken of jasjes, maar ook in haaraccessoires kwam ze veelvuldig voorbij. 
Gezien op de catwalk bij: Chanel, Dior, Zac Posen en Gucci.
Kleuren: nude, zwart en felle kleuren.
4. Easy White

Celine, Valentino, Chloe Spring/Summer 2011
Clean white werd veel gezien bij de belangrijkste shows in Parijs. Modehuizen Chloe en Celine showden serene witte outfits die uitblinken in eenvoud. Deze look lijkt gevaarlijk om te copieren, maar heeft de meeste kans van slagen met bijvoorbeeld een simpele jurk of perfect gesneden bloesje. Combineer met ballerina's voor een typische Chloe look.

Gezien op de catwalk bij: Chloe, Valentino, Celine, Stella McCartney, Dries van Noten, The Row, Alexander Wang en vele anderen
Kleur: wit(!) eventueel gecombineerd met poedertinten.
 5. Sheer Luxury

Givenchy, Chloe, Chanel Spring/Summer 2011

De transparante stoffen zijn dit seizoen terug in verfijnde vorm. De stof werd vaak gebruikt voor lange rokken en zwierige jurken, zoals te zien bij Chanel en Givenchy
Gezien op de catwalk bij: Chanel, Givenchy, Valentino, Chloe, Dior en Celine
Kleuren: alle kleuren van zwart, rood, groen, wit tot poeder




Leerarrangement 2 Leisure

Leerarrangement Leisure

Leisure is een ware studie geworden, waar veel onderzoeken naar zijn gedaan. Een vooraanstaand trendwatcher op het gebied van leisure,  Goof Lukken, neemt ons mee in de trends op het gebied van leisure voor 2011.

Wat is ‘in’ en wat is ‘uit’ in 2011 als het om vrije tijd gaat? Welke gevolgen laat de crisis achter?  Waar liggen de grote verschillen ten opzichte van vorig jaar? Voor het derde jaar op rij presenteert trendwatcher en oprichter van vrijetijdskennis.nl, Goof Lukken, de trends qua vrije tijd voor komend jaar. 2011 is het jaar van het delen van wat we doen in de vrije tijd. Lang leve de sociale media.
 
De consument en de vrijetijdsbedrijven kunnen namelijk via deze media een eigen statement maken en zichzelf onderscheiden. Daarnaast worden betaalbare uitersten in 2011 belangrijk. De consument kiest voor basic of juist voor ultieme luxe, voor een simpel of juist een super apart product.  Reizen we naar het buitenland? Dan willen we ook uitersten, maar vooral een onvergetelijke nieuwe beleving of bestemming. Dus is er ruimte voor bestemmingen als Florida of Azië.
Vrije tijd in 2011 - in het kortWe krijgen in het komende jaar opnieuw minder vrije tijd, maar we genieten wel intensiever en frequenter.  De vrije tijd leent zich goed om een lifestyle te profileren. Met name via de sociale media delen mensen en bedrijven nog meer hun vrijetijdsbelevingen. Korte meningen op twitter, foto’s en blogs op Facebook of Hyves en filmpjes op YouTube. De mobiele techniek maakt ook steeds meer deel uit van de vrije tijd met QR-codes of layer(die informatie geven op je mobiele telefoon). We gaan in 2011 vooral voor betaalbare uitersten met een lifestyle factor. Kamperen? Ja, maar dan òf in een simpele tent òf Glampen. Dagje uit? Voor een paar uur naar de indoor speeltuin of een hele dag/ twee dagen naar een pretpark of dierentuin (waar steeds meer live entertainment/ edutainment komt). Overnachten, dat doen we bij innovatieve plekken zoals slapen in een ballonmandje, in een bunker of spookhotel. De aandacht voor Nederland en de bestemmingen rondom ons land (Europa) blijft groeien. De crisis heeft onze ogen voor het eigen land en dichtbij-bestemmingen geopend. Het is weer leuk in eigen land en dus stijgen de binnenlandse vakanties. We gaan vaker en korter op vakantie maar hierbij zijn we wel op zoek naar uitersten. Betaalbare ‘verderweg’ bestemmingen voor 2011 zijn Azië (Thailand, Vietnam en Bali) of Florida (zon, zee strand en pretparken) dat nu beter bereikbaar wordt en door de dollar betaalbaar blijft. Tenslotte mag de cruise in 2011 ook weer (combi van rondreizen en zon). 
UiterstenAls we op reis naar het buitenland gaan, zoeken we ook naar uitersten waarover we een goed verhaal via de social media kunnen vertellen. De trend ‘local/leven als de lokale bevolking’ die vorig jaar startte zet in 2011 door middel van de social media ook door. Immers: via deze media kunnen we zien wat er lokaal leeft en komen we ook met locals in contact. We willen de mensen van een bestemming leren kennen. Zij laten ons de leuke en unieke plekjes van een stad of streek zien.
Thuisbelevingen groeien doorDe thuisbelevingen qua vrije tijd groeien ook door. De 3D televisie brengt de beleving van de bioscoop thuis en gamen wordt ermee nog spannender. Ook thuis besteden we meer tijd aan de sociale media. We lezen tijdschriften op de iPad. Als we koken dan graag uitgebreid, verantwoord en met mooie streekproducten. Koffie drinken we uit luxe machines of gieten we gewoon weer op. Gaan we uit? Dan zoeken we naar uitersten. Een bijzondere filmbeleving in een pop-up restaurant (dat tijdelijk ergens gevestigd is) of we relaxen en detoxen in een thematisch wellness centrum. Nieuw zijn ook guerilla-uitjes (geïnitieerd door opnieuw de social media): Met onbekenden eten en borrelen op openbare plekken.
In en Uit in de vrije tijd van 2011Op het brede vlak van de vrije tijd zijn enorm veel diverse trends waar te nemen. “Deze laten zich het best vertalen in tegenstellingen of uitersten, of wel in simpele ‘in’ en ‘uit’.”, aldus Goof Lukken. “De nuance is echter altijd breder en kan bediscussieerd en gemotiveerd worden.” Hiervoor wordt verwezen naar de uitgebreide trends in de bijlage. Lukken bepaalt zijn trends door waarnemingen in de branche, discussies met studenten en experts, de media rapporten en cijfers. “Het gaat hierbij echter meer om duiding aan de mix van deze bronnen te geven. De lijst met ins en outs geeft een richting waarbij per trend of ontwikkelingen een eigen prachtig verhaal hoort. Een trend is wat mij betreft niet alleen kortstondig. Sommige trends komen nu al voor het derde jaar terug op de lijst, die zo steeds completer wordt. Het geeft een tijdsbeeld van vrije tijd die economisch steeds veel belangrijker wordt”, aldus Lukken.



Leerarrangement 1 Health

Leerarrangement Health

Ik kan een stukje schrijven over het eerste leerarrangement Health, maar dan gaat het zoveel op een reflectieverslag lijken. Daarom heb ik ervoor gekozen om de andere kant van health te laten zien, want health is bijvoorbeeld ook wellness. Daarom hieronder de trends in wellnessland.
De kernwoorden zijn dit jaar: specialisatie, ouderen, mental health, kuren in de natuur, spa breaks voor mannen en natuurlijke beauty behandelingen.
Wellness blijft groeien
Wellness is inmiddels al een tijdje het modewoord in de toeristen industrie met als gevolg een groot aanbod van spa behandelingen. In 2011 zal de verschuiving doorzetten richting het effectief verbeteren van de gezondheid in plaats van slechts het bieden van pure verwennerij. Steeds vaker zullen kuuroorden en resorts speciale voeding en gezonde activiteiten integreren in de behandelingen om zo integraal de algehele verbetering van de gezondheid te stimuleren.

Minder maar beter
Steeds vaker zullen resorts en kuuroorden een minder uitgebreid pakket behandelingen bieden om daarmee de kwaliteit en de service te verbeteren. De dagen van eindeloze lijsten van behandelingen zijn geteld. Een gespecialiseerde aanpak zorgt voor een hogere kwaliteit, maar vergt tegelijk wel de continue investering in de opleiding van therapeuten en behandelaars. Het  ’manusje van alles’ biedt waarschijnlijk niet de hoogste kwaliteit… Zoek vooral naar authentieke behandelingen met lokale ingrediënten. Steeds meer resorts richten zich daarop.

Wellness in de vrije natuur
In plaats van hun wellness-programma uit te voeren binnen de muren van het resort richten kuuroorden zich vaker op het werken met de natuurlijke mogelijkheden en de uniciteit van hun locatie. Zo zien we momenteel yoga en gezondheidswandelingen in tuinen, mountainbiken en wandelen in de bergen, fitness programma’s met o.a. kajakken, zee-zwemmen en outdoor klimmen. Dit zal zich heel creatief nog verder ontwikkelen tot  bijv. meditatieve wandelingen langs prachtige stranden, yoga in de woestijn, massage op de rotsen of in boom-top spa’s. Behandelingen zullen plaatsvinden op locaties waar je het geluid van de zee of vogel gezang werkelijk kunt horen en niet in airconditioned raamloze behandelkamers vanaf een cd.

Healthy Ageing
…niet te verwarren met anti-aging. Wereldwijd richten steeds meer kuuroorden zich op de ontwikkeling van uitgebreide programma’s om ons te helpen gezond oud te worden. De focus is niet het verminderen van rimpels, maar de preventie van ziekten en de verbetering van de gezondheid. Na een persoonlijke medische check, wordt een maatwerk programma samengesteld bestaande uit een heel palet aan activiteiten, training en begeleiding, gericht op vitaliteit en het verbeteren van de gezondheid.

Gezondheid en fitness voor de geest
De wereldwijde recessie heeft de discussie over een juiste balans tussen werk en privé aangezwengeld. Veel mensen beseffen dat geestelijke weerbaarheid steeds belangrijk wordt. Meditatie wordt niet langer gezien als een spirituele tijdverdrijf, maar wordt steeds meer gebruikt als een dagelijks hulpmiddel om efficiënt om te gaan met bijv. stress. Toonaangevende kuuroorden en wellness-resorts bieden meditatie als waardevol tool in hun stress reductie programma’s. Het duurt geruime tijd voordat deze technieken effectief kunnen worden toegepast. Een authentieke en ervaren docent is daarbij erg belangrijk.

Spa breaks voor mannen
Wereldwijd zien we in spa’s over het algemeen ‘verwennerij voor vrouwen’ en ‘fitness voor mannen’. Het stereotype beeld van de actieve en adrenaline zoekende man verschuift snel in de richting van aandacht voor ontspanning, stress reductie en rebalancing. Dit segment zal verder groeien nu steeds meer mannen zich realiseren dat het bereiken van de juiste fysieke en geestelijke balans hun gezondheid en carrière ten goede komt. In de VS en Azië zijn ook beauty behandelingen voor mannen al behoorlijk ingeburgerd.

Toename van natuurlijke schoonheidsbehandelingen
Nu ook beroemdheden zich in het openbaar afkeren van chemische procedures zoals botox, zien we in veel kuuroorden de snelle opkomst van effectieve schoonheidsbehandelingen die niet giftig of chemisch van aard zijn. Vooral in Europa worden nieuwe procedures en apparaten ingevoerd die goede resultaten laten zien met betrekking tot de verbetering van bijv. huid textuur. Hiervoor bestaat inmiddels een innovatieve methode via het extraheren van bloedplasma en het injecteren ervan in de huid (via pijnloze micro needling). Maar er is ook vraag naar meer traditionele benaderingen, zoals de krachtige en efectieve tui-na Chinese gezichtsmassage.