zondag 3 juli 2011

Leerarrangement 1 Health

Leerarrangement Health

Ik kan een stukje schrijven over het eerste leerarrangement Health, maar dan gaat het zoveel op een reflectieverslag lijken. Daarom heb ik ervoor gekozen om de andere kant van health te laten zien, want health is bijvoorbeeld ook wellness. Daarom hieronder de trends in wellnessland.
De kernwoorden zijn dit jaar: specialisatie, ouderen, mental health, kuren in de natuur, spa breaks voor mannen en natuurlijke beauty behandelingen.
Wellness blijft groeien
Wellness is inmiddels al een tijdje het modewoord in de toeristen industrie met als gevolg een groot aanbod van spa behandelingen. In 2011 zal de verschuiving doorzetten richting het effectief verbeteren van de gezondheid in plaats van slechts het bieden van pure verwennerij. Steeds vaker zullen kuuroorden en resorts speciale voeding en gezonde activiteiten integreren in de behandelingen om zo integraal de algehele verbetering van de gezondheid te stimuleren.

Minder maar beter
Steeds vaker zullen resorts en kuuroorden een minder uitgebreid pakket behandelingen bieden om daarmee de kwaliteit en de service te verbeteren. De dagen van eindeloze lijsten van behandelingen zijn geteld. Een gespecialiseerde aanpak zorgt voor een hogere kwaliteit, maar vergt tegelijk wel de continue investering in de opleiding van therapeuten en behandelaars. Het  ’manusje van alles’ biedt waarschijnlijk niet de hoogste kwaliteit… Zoek vooral naar authentieke behandelingen met lokale ingrediënten. Steeds meer resorts richten zich daarop.

Wellness in de vrije natuur
In plaats van hun wellness-programma uit te voeren binnen de muren van het resort richten kuuroorden zich vaker op het werken met de natuurlijke mogelijkheden en de uniciteit van hun locatie. Zo zien we momenteel yoga en gezondheidswandelingen in tuinen, mountainbiken en wandelen in de bergen, fitness programma’s met o.a. kajakken, zee-zwemmen en outdoor klimmen. Dit zal zich heel creatief nog verder ontwikkelen tot  bijv. meditatieve wandelingen langs prachtige stranden, yoga in de woestijn, massage op de rotsen of in boom-top spa’s. Behandelingen zullen plaatsvinden op locaties waar je het geluid van de zee of vogel gezang werkelijk kunt horen en niet in airconditioned raamloze behandelkamers vanaf een cd.

Healthy Ageing
…niet te verwarren met anti-aging. Wereldwijd richten steeds meer kuuroorden zich op de ontwikkeling van uitgebreide programma’s om ons te helpen gezond oud te worden. De focus is niet het verminderen van rimpels, maar de preventie van ziekten en de verbetering van de gezondheid. Na een persoonlijke medische check, wordt een maatwerk programma samengesteld bestaande uit een heel palet aan activiteiten, training en begeleiding, gericht op vitaliteit en het verbeteren van de gezondheid.

Gezondheid en fitness voor de geest
De wereldwijde recessie heeft de discussie over een juiste balans tussen werk en privé aangezwengeld. Veel mensen beseffen dat geestelijke weerbaarheid steeds belangrijk wordt. Meditatie wordt niet langer gezien als een spirituele tijdverdrijf, maar wordt steeds meer gebruikt als een dagelijks hulpmiddel om efficiënt om te gaan met bijv. stress. Toonaangevende kuuroorden en wellness-resorts bieden meditatie als waardevol tool in hun stress reductie programma’s. Het duurt geruime tijd voordat deze technieken effectief kunnen worden toegepast. Een authentieke en ervaren docent is daarbij erg belangrijk.

Spa breaks voor mannen
Wereldwijd zien we in spa’s over het algemeen ‘verwennerij voor vrouwen’ en ‘fitness voor mannen’. Het stereotype beeld van de actieve en adrenaline zoekende man verschuift snel in de richting van aandacht voor ontspanning, stress reductie en rebalancing. Dit segment zal verder groeien nu steeds meer mannen zich realiseren dat het bereiken van de juiste fysieke en geestelijke balans hun gezondheid en carrière ten goede komt. In de VS en Azië zijn ook beauty behandelingen voor mannen al behoorlijk ingeburgerd.

Toename van natuurlijke schoonheidsbehandelingen
Nu ook beroemdheden zich in het openbaar afkeren van chemische procedures zoals botox, zien we in veel kuuroorden de snelle opkomst van effectieve schoonheidsbehandelingen die niet giftig of chemisch van aard zijn. Vooral in Europa worden nieuwe procedures en apparaten ingevoerd die goede resultaten laten zien met betrekking tot de verbetering van bijv. huid textuur. Hiervoor bestaat inmiddels een innovatieve methode via het extraheren van bloedplasma en het injecteren ervan in de huid (via pijnloze micro needling). Maar er is ook vraag naar meer traditionele benaderingen, zoals de krachtige en efectieve tui-na Chinese gezichtsmassage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten